суботу, 23 квітня 2011 р.


За підсумками конкурсу серед молодіжних Євроклубів в рамках проекту Євросоюзу, місто Кіровоград було обрано місцем проведення відкриття Європейського року 2011 в Україні та початкової майстерні для лідерів Євроклубів з різних областей України. Львівську область представляли Євроклуби «Промінь Європи» СШ І-ІІІ ступенів №4 м.Нового Роздолу (координатор Наталія Наявко), що посів ІІ місце у конкурсі SWOT-майстерень, та «LIFE» СШ І-ІІІ ступенів № 8 м.Самбора (координатор Тетяна Гринкевич).
У рамках проекту на підтримку Євроклубів у 2011 році особлива увага зосереджена на розширенні мережі Євроклубів. Проект проводиться у рамках Європейського року волонтерства, що відзначається в країнах-членах ЄС, під гаслом: "Волонтарюй! Зміни світ на краще".
16-17 квітня 2011 року в м. Кіровограді тривала Майстерня для Євроклубів "Розширення можливостей волонтерів для об'єднаної Європи”. Майстерня є початковим заходом у рамках проекту Європейського Союзу "Підтримка Євроклубів в Україні у 2011 році", що виконує Всеукраїнська громадська організація "Українська асоціація європейських студій” за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні. Майстерня складалась із двох елементів: презентації Європейського року 2011 в Україні (відкритої для широкої громадськості) та тренінгової частини, включно з рольовою грою на тему європейської молодіжної політики.
Захід розпочався в Обласній національній бібліотеці ім. Д.Чижевського. Перед присутніми виступив Сергій Штукарін, координатор проекту, який зазначив, що Євроклуби - це єдина спільнота, де кожен представляє не лише свій Євроклуб, а й усю мережу. Олег Овчаренко проаналізував результати SWOT-майстерні, допоміг учасникам згадати цікаві факти про ЄС, обдаровуючи переможців призами, а Олександра Кіріченко була справжнім енерджайзером для усіх учасників майстерні, адже її ігри не давали нікому сумувати чи відпочивати.
Юлія Наявко, президент ЄК «Промінь Європи» ділиться своїми враженнями: «За допомогою рольової гри ми познайомилися із способом прийняття рішень у ЄС та дізналися, яку роль відіграє молодь та волонтерські організації. Гра створила можливість відчути себе членами Єврокомісії, Європарламенту, міністрами, ЗМІ та активістами громадського суспільства. Мені випала роль представника національної робочої групи Бельгії. Отож, тепер я можу надавати консультації щодо волонтерської роботи у цій країні. Було дуже цікаво, хоч і досить важко. Але, як пізніше пояснили організатори, і процес вступу до ЄС, і сама робота ЄС є непростою. Великим плюсом майстерні була неформальна обстановка.»
Питання волонтерства надзвичайно актуальні в Європі, необхідно, щоб воно стало нормою життя і у нас, в Україні. Тренінг – ще одне цьому підтвердження, адже це величезний досвід для молоді, їх необхідно проводити. Учні хочуть показати своїми діями, готовністю вже сьогодні стати кращими, що їм близькі європейські цінності, що Європа – наш рідний дім. Рольова гра – це неформальний спосіб донесення інформації, це правила поведінки, вона дає можливість приймати рішення, залучити інших до активної участі, навчитися слухати, приходити до консенсусу, працювати в команді. Як відзначив Олег Овчаренко, в житті нема репетицій, все відбувається наяву, тобто молоді люди повинні набути компетенції, яких у нас немає.

Summer Institute at UMBC

I am so happy to be selected for the E-Teacher Workshop at UMBC this summer!
http://umbc.uoregon.edu/eteacher/institute.html